בפעילות זו נעשה שימוש בכלי העשרה המותאמים לאוכלוסיית היעד המבוגרת. המטלות בכלים השונים הן ללא תוכן לימודי ועוסקות בתהליכי למידה וחשיבה טהורים. הכלים מועברים באמצעות תהליכי תיווך מיוחדים.
פרופסור פוירשטיין ז"ל, חתן פרס ישראל, ייסד שיטת הוראה שנחקרה רבות. במכון המחקר שהקים ב-1965 ונקרא החל מ-1992 בשם "מרכז פוירשטיין לקידום כושר הלמידה", פותחו על ידו שיטות התערבות בחינוך. השיטות מיועדות לחינוך מיוחד כמו גם לשיפור החינוך לאוכלוסייה הכללית במסגרת החינוך הפורמאלי ובמסגרות אחרות. שיטתו מיושמת, למשל, בקורסים להוראת אסטרטגיות למידה לסטודנטים ובמיזם "אמיר" בצה"ל. השיטה הותאמה גם למבוגרים הסובלים מירידה קוגניטיבית בדרגות שונות.
במרכז פוירשטיין מועסקים כ-150 איש ומטופלים בו ילדים ואנשים מחוננים ובעלי צרכים מיוחדים. בין השאר מטופלים במכון נכי תנועה וחישה, לקויי למידה, אוטיסטים, נפגעי חבלה מוחית, בעלי לקות שכלית וקשישים. מטרתן העיקרית של כלל התוכניות, אשר נלמדות על ידי צוותים טיפוליים מרחבי העולם, היא בגישור על פערים קוגניטיביים. חוברות ההדרכה של המכון תורגמו לכעשרים שפות והודפסו גם בברייל.
עפ"י פוירשטיין, היות וההתפתחות הקוגניטיבית היא חלק מההתפתחות הכללית של האדם ומתייחסת לעלייה ביכולתו של האדם לחשוב, לשקול להבין ולפתור בעיות עם העלייה בגיל, שיטת פוירשטיין – הנקראת גם "העשרה קוגניטיבית" – מתמקדת בהקניית כלי חשיבה לקשיש.
השיטה מתרכזת בשיפור יכולת פתרון בעיות, יצירתיות, תפיסה מרחבית, חלוקת זמן, ריבוי משימות, ריכוז, צימוד עצמים, ארגון, "חשיבה מחוץ לקופסא" וכדומה. השיטה פועלת באמצעות דפי עבודה שונים, המחולקים לרמות קוגניטיביות.
באגודה לאזרח הוותיק פועלות מספר קבוצות בשיטת פוירשטיין, ברמות תפקוד קוגניטיביות שונות: במועדון "חשיבה בהנאה" שפועל במרכז היום בשעות אחר הצהרים ומיועד למבוגרים אשר סובלים מירידה קוגניטיבית קלה, ובמרכז יום לקשישים עם ירידה קוגניטיבית – בו מופעלות מספר קבוצות ברמות קוגניטיביות שונות